Trabzon Haber Basın Tarihi

 


Trabzon Haber Basın Tarihi

 

Sevgi ve saygıdeğer okuyucular! Trabzon haber basının da önemli kilometre taşlarını oluşturan bircok gelişme yaşandı yıllardır.

 

Çağımızda ileri ülkelerle gen kalmış ülkeler arasındaki en büyük farkın kitap — dergi - gazete - kütüphane ve okuyucu farkı olduğunu her zaman belgeleriyle açıklıyoruz. Hatta insanların kafasına okul yapmadan tarlasına okul kurulamadığının, kafasına bir bilgi yolu yapmadan tarlasından yol vurulamadığını zaman zaman örnekleriyle açıklayarak kültürlü olmanım, adam yetiştiren adam olmaya gayret etmenin değerine dikkat çekmekteyiz. Bu yazımızda da iler ülkelerle aramızdaki bu farkları kapatmak için son on yılda Trabzon'un bu konuda bütün Karadenız bölgesine ve hatta bütün Türkiye şehirlerine nasıl örnek olduğunu belirtmeye çalışacağım.

 

Arşivimdeki belgelerden yaptığım tespitlere göre son 10 yılda Trabzon'da çıkan kitapların sayısı 53, gazetelerin çeşidi 30, dergilerin çeşidi ise 42'dir. Bu asgari rakamdır. Gerçek rakam bundan çoktur. Bu bir rekordur. Trabzonluların son on yılda ilim ve kültüre, bilgili kalkınmaya ne kadar önem verdiklerini, ne kadar çok gazeteci, matbaacı ve yazar yetiştirdiklerini, okuyucu sayısını ne kadar artırdıklarım, okullaşma oranında ne kadar ilerlediklerini, toplum bilgi ve kulnr seviyesine ne kadar yükselttiklerini ortaya koymaktadır. Ben bu gazetelerin, dergilerin, kitapların, yazarların, gazetecilerin, matbaa ve yayınevlerinin adlarını da tespit ettim amma çok uzun ve büyük yer alacağından onu başka bir yazımıza bırakarak sadece fotoğraflarını sunuyorum.

 

Sadece şunu vurgulamak istiyorum ki bu sevindirici tablonun en son örnekleri Trabzon haber basın tarihine de Türkiye basın tarihine de geçmiştir. Bu kültüre! gelişmeye katkıda bulunan ve imzasını atan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü; Çocuklarımız artık kitaplarla büyüyecektir.

 

Trabzon Akçaabat, Sürmene, Vakf-ı Kebir ve Maçka İlçeleri gazetelerini çıkarmaya devam ediyor. Akçaabat Lisesi, Akçaabat İmam -Hatip hısesi, Trabzon İmam - Hatıp Lisesi...

 

1919 — 1925 yılları arasında geçen olayların önemi büyüktür  Zıra, Trabzon vılâyeti ile olan resmi devlet yazışmalarında bıle bu dönemde 6 yılda 25 Trabzon valısınin değiştirildiği bir sosyal gerçek, Ayrıca bu dönemde Trabzon basınının en olayh dönemleri olmuştur. Trabzon'un en büyük araştırmacılarındanı Karadeniz Yazarlar Bırlığı iik Genel Başkanı rahmetli Cumhur Odabaşoğlu bu dönemi 1993 yılında bir kıtap halınde yayınlamıştır. Bu kıtabında iki çok önemli itirazda bulunmuştur.

 

Şöyle ki:

 

1 -Milli Mücadele yıllarına ait yazılan kitapları neden tarafsız yazılmamıştır, yani neden taraflıdır?

 

2- Milli mücadele döneminde Trabzon'da 10 adet civarında gazele ve mecmua yayınlandığı halde neden sadece İstikbal Gazetesi'nin adı verilmektedir? Neden sadece bu gazete tanıtılmaktadır?

 

Bu iki görüş benim de dıkkatimi çekti. Çünkü: Gerçekten Trabzon basını savaş yıllarında da susturulamadı. Hepsının milli mücadeleye katkısı vardı. Neden sadece İstikbal gazetesi gündemde?

 

Bu nedene biz bu dönemdeki bütün Trabzon gazetelerinin adlarını ve tarihini verirsek Trabasn BâbÂli sinde topyekün verilen milli mücadele daha iyi anlaşılmış olur.

 

Dahası var: Neden bu dönemde Faik Ahmet Barutçu Bey'in başkanlık ettiği İsukbel Gazetesi (1918-1925) ile Ali Becil Beyin 1922'de kurduğu (1923'te kapandı) Güzel Trabzon ve 1923'te kurduğu Halk (1923'te kapandı) gazeteler arasında bır mücadele olmuştur?

 

Yine neden Trabzon'a gelen ve Trabzon'da bir gazete kurmak isteyen deniz kurmay subayı Ahı Şokrü Bey Trabzon'da bu gazeteyi kuramamıştır?

 

Bunlar bıze meçhul amma Trabzon Bâb-ı Âli sıma dünya çapında büyük olaylarıdır.

 

 Çünkü: Mıllı mücadele, Türkiye'nin varlık — yokluk davasınm, ölüm — kalım savaşı verdiği yıllardakı mücadelesinin adıdır. Bu dönemin Trabzon Bâb-ı ÂH sini Trabzon haber camiası  niye öğrenmesin?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski